Culinair

Wanneer mensen gevraagd wordt naar een object dat hun erfgoed representeert, kiezen ze vaak culinaire artefacten: kookboeken, recepten, keukengerei...

Cuykens, Vastert - Foto Persoon met Object.jpg

Carolina Ojeda en haar tostador

Een Chileense tostador

Deze metalen rooster is een tostador, een Chileens object dat wordt gebruikt in de keuken. De tostador kent verschillende functies. Men gebruikt hem voornamelijk om oud brood te roosteren. Daarnaast is hij ook onontbeerlijk bij de bereiding van traditionele Chileense gerechten als humitas en empanadas. Voor anderen heeft het object eerder een decoratieve waarde.

Heel wat personen met Chileense roots hebben een dergelijke tostador in hun keuken liggen. De rooster zit als het ware vervat in de Chileense identiteit. Dit is dan ook de reden waarom Carolina Ojeda dit object als een echt erfgoedobject ziet. Zij werkt als stadsnetwerker in het Antwerpse MAS. De sterke connectie die ze met de Chileense gemeenschap voelt door het bezit van een tostador, is voor haar heel belangrijk.

Vastert Cuykens

Cuykens, Vastert - Foto Object.jpg

Een tostador uit Chili

Herrygers persoon 2.jpg

Carlos Reyna Ramos en zijn Peruaans kookboek

Libro de cocina

Carlos is een Peruaan die 33 jaar geleden naar België kwam. Het kookboek dat hij meenam was één van zijn belangrijkste bezittingen. Hij kreeg het bij zijn vertrek uit Peru van zijn moeder. Het kookboek heeft dus zowel een culturele als een emotionele betekenis.

Het kookboek vormt een manier om een Peruaanse traditie naar België te brengen. De Peruaanse recepten geven Carlos trots. Daarom deelt hij de gerechten heel graag met familie en vrienden. De recepten zijn bovendien een zeldzaam middel om zijn zoon te laten proeven van de wonderen van Peru.

Het kookboek speelt een grote rol in de vorming van Carlos’ identiteit. Koken is een zeer belangrijk deel van zijn leven.

Geike Herrygers

Herrygers object 2.jpg

Misia Peta, Cocina Peruana, Mercurio, 1979

Authentieke Marokkaanse thee set.JPG 2.jpg

Eric Van der Ven en zijn Marokkaanse theeset

Een theeset uit Marokko

Deze authentieke Marokkaanse theeset is in het bezit van Eric Van der Ven. Eric werd in 1995 geboren in Antwerpen. Momenteel werkt hij zijn masterstudie Geschiedenis af aan de Universiteit Antwerpen.

Erics ouders zijn beiden van buitenlandse origine: zijn vader komt uit Nederland, zijn moeder uit Marokko. De twee leerden elkaar toevallig kennen in Casablanca en besloten te trouwen. Erics moeder kreeg deze theeset aan het einde van de jaren 1970 van haar oom. Dat is een typische Marokkaanse traditie.

Toen Erics ouders beslisten om naar Antwerpen te verhuizen kwam de theeset mee. Vandaag ziet zijn moeder hem als een deeltje van haar identiteit. Ze wil hem graag doorgeven aan haar kinderen. Eric zal hem naar eigen zeggen zeker bewaren en doorgeven. Hij is katholiek en Vlaming, maar vergeet daarom zijn roots niet. Deze theeset staat symbool voor zijn migratieachtergrond.

Senne Op de Beeck

Authentieke Marokkaanse thee set.JPG

Authentieke Marokkaanse theeset

Theepot.jpg

Ramdane Rahmani's theepot uit Marokko

...en nog een theepot uit Marokko

Deze theepot werd met de hand gemaakt in Marokko. In 2018 nam Ramdane Rahmani hem mee na zijn jaarlijkse vakantie. Ramdane groeide op in Marokko en trok op zijn 26ste naar Rotterdam om er te studeren. Enkele jaren later kwam hij in Turnhout terecht en stichtte hij een gezin.

Minstens eenmaal per jaar trekken de Rahmani's naar Marokko en bezoeken ze familie en vrienden. Op een van deze reizen kochten ze deze theepot. Het is niet zomaar een souvenir, want wanneer het gezin gasten over de vloer krijgt, wordt de theepot steeds bovengehaald.

De pot is van ijzer. Aan de onderkant en aan het handvat is hij versierd. Voor Ramdane en zijn gezin staat de theepot symbool voor de Marokkaanse traditie van het theedrinken. Wanneer hij versleten is, zal een nieuw exemplaar in de plaats komen, maar het ritueel zal ongewijzigd blijven.

Thibaut Weerts

Culinair