Documenteren
Soms gaan achter administratieve documenten heel delicate verhalen schuil. Andere documenten komen maar tot leven in combinatie met overgeleverde objecten.
De identiteitspapieren van Eleonore
“Het verhaal is dat we het eigenlijk niet weten.”
Zo begint Peter (1961) uit Edegem te vertellen over enkele documenten op tafel. Twee papieren paspoorten en een fotokopie van een brief uit 1952.
De paspoorten vertellen het verhaal van zijn moeder, Eleonore Heise (geb. Lackermann). Ze werd in 1925 geboren in Kaunas, Litouwen. Door het oorlogsgeweld vluchtte ze naar Berlijn, en vervolgens naar Rotterdam. Maar de brief vertelt dat alle informatie op haar paspoorten foutief is en geeft haar echte naam: Nina Yakimenko.
Peter heeft getracht om in Litouwen iets over zijn moeder terug te vinden. Tevergeefs. Inmiddels heeft hij vrede genomen met de onwetendheid. Het belangrijkste vindt hij dat zijn moeder zich twee keer volledig heeft aangepast aan een nieuwe omgeving en cultuur. Haar verhaal overtuigde hem om zelf de Belgische nationaliteit aan te nemen.
Jules Jonkers
De stamboom van Helena
Helena Van Immerseel stelde haar stamboom samen en voorzag elke generatie van objecten. Deze objecten typeren de bewuste persoon.
De schoenspanner symboliseert haar grootvader Franciscus. Hij werkte immers voor een schoenmaker. Ook zijn zakhorloge en sigarendoos werden bewaard.
De grootste waarde hecht Helena aan het middelbareschooldiploma van haar vader Gustaaf. Hij betekende heel veel voor haar. Omdat hij zijn diploma in 1944 behaalde waren zijn ouders niet in de mogelijkheid om hem verder te laten studeren. Zijn droom, archeoloog worden, zou dan ook een droom blijven.
Door elke generatie van een object te voorzien ontstaat er een portfolio die de familie representeert. Daarin schuilt dan ook de waarde die Helena eraan hecht. Het is een herinnering aan waar haar familie vandaan komt.
Edwin Berghmans